Το καλοκαίρι του 2023 ο Σύνδεσμος Σικινητών είχε ένα μεγάλο στόχο: να ξαναφανεί μετά από τα χρόνια του covid, να διοργανώσει ξεχωριστά events, να έρθει κοντά στον κόσμο του νησιού, τους Αθηναίους Σικινιώτες και, φυσικά, τους επισκέπτες.
Έτσι το νέο ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου, στο πρώτο του καλοκαίρι, αποφάσισε να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό από τα έσοδά του στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την απόφαση!

Οι δράσεις κυμάνθηκαν σε δύο κατευθύνσεις:
η πρώτη κατεύθυνση ήταν να βοηθηθεί η πραγματοποίηση των πανηγυριών του Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Παντελεήμονα, τα οποία είχαν ατονήσει και κινδύνευαν να σταματήσουν, μερικώς ή εντελώς. Ο Σύνδεσμος ανέλαβε τη προσφορά φαγητού στον Προφήτη Ηλία, ο δήμος βοήθησε με έξτρα φαγητό, μεταφορά του κόσμου και όργανα και το αποτέλεσμα δικαίωσε τη προσπάθεια. Ακόμα ο Σύνδεσμος φρόντισε να δοθούν δωράκια στα μικρά παιδιά, κάτι που έκανε επί χρόνια η αείμνηστη Μαρία Κουτσούκου, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ιδιαίτερη αυτή πλευρά του συγκεκριμένου πανηγυριού στη Σίκινο. To κόστος για το φαγητό και τα δώρα έφτασε τα 1050 ευρώ περίπου.
Στον Άγιο Παντελεήμονα οι προσπάθειές μας ευόδωσαν ώστε να βρεθούν ζώα για τη μεταφορά των φαγητών κλπ στο ξωκκλήσι και έτσι το πανηγύρι έγινε, έστω χωρίς το γλέντι λόγω του τραγικού χαμού των εκατοντάδων μεταναστών στην Πύλο. Το κόστος ανήλθε στα 300 ευρώ

Η δεύτερη κατεύθυνση ήταν οι ποικίλες δράσεις τον Αύγουστο, όταν το νησί είναι γεμάτο. Δράσεις που θα πλαισίωναν τα Σικίνεια που πάντα γίνονται τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, κοντά στο 15αύγουστο. Έτσι, φέτος διοργανώσαμε μια βραδιά κινηματογράφου με τους Κιμωλίστες και το Σινέ Καλησπερίτης τους, δύο χρόνια μετά τη πρώτη μας επαφή με την ομάδα από τη Κίμωλο. Δύο κινηματογραφικές οθόνες αυτή τη φορά, ταυτόχρονη προβολή παιδικής ταινίας (Dilily In Paris) και κύριας ταινίας (Avatar: The Way Of Water) και περίπου 350 άτομα συνολικά απόλαυσαν σινεμά πάνω στην άμμο, με τα φαναράκια, τις φουσκωτές ξαπλώστρες και τη θάλασσα μπροστά τους. Λίγες μέρες μετά, στο λιμάνι,οι Walkman The Band έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να κάνουν τους περίπου 300 συμμετέχοντες να χορέψουν για δύο ώρες! Σπάνια στη Σίκινο δίδονται συναυλίες, με όρθιο κοινό,χωρίς καρέκλες κλπ. Τα καταφέραμε να ξεσηκώσουμε ως και τους μεγάλους σε ηλικία! Τα μπράβο πάνε στη μπάντα και στους ηχητικούς. Ο δήμος Σικίνου κέρασε το κρασί της βραδιάς.
Τα Σικίνεια γνώρισαν αποθέωση στη 42η συνέχεια τους, με εκατοντάδες κόσμο, παιδιά κάθε ηλικίας να συμμετέχουν, παλιά και νέα μέλη του ΔΣ να βοηθούν και ενεργή συμμετοχή από τον εμπνευστή των Σικινείων, τον Θοδωρή Σκαμπαβίρια,τον… πάτερ Σικίνειο.
Μετά το 15αύγουστο, ο Σύνδεσμος διοργάνωσε μια βραδιά stand up comedy, με τον Αλέξανδρο Πασπαρδάνη και τον Οδυσσέα Ντενίζ Ουρέμ, στην αυλή του παλιού σχολείου, με 130 άτομα να ξεκαρδίζονται στο γέλιο σε μια εξαιρετική παράσταση.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη δράση της πεζοπορίας και λειτουργίας στο απομακρυσμένο εκκλησάκι του Αγίου Μάμα (το πιο ψηλό της Σικίνου, στα 500 μέτρα υψόμετρο) παραμονή της γιορτής του, την 1η Σεπτεμβρίου. Μια δράση που είχε σημαντικά αποτελέσματα: ο Σύνδεσμος διάνοιξε το μονοπάτι για το εκκλησάκι (μια ώρα περπάτημα), ενώ άσπρισε το ξωκλήσι και το καθάρισε εσωτερικά από αποθηκευμένα οικοδομικά υλικά τα οποία βρίσκονταν εκεί πολλά χρόνια (για να σοβαντιστεί εσωτερικά κάποτε). Ανέβηκαν ζώα με τους ασβέστες, το νερό κλπ, και μάλιστα μετέφεραν υλικά και για του χρόνου ώστε να μη χρειαστεί η ίδια κινητοποίηση και το 2024. Η λειτουργία που έγινε στον Άγιο Μάμα ήταν η πρώτη εδώ και μισό αιώνα τουλάχιστον ενώ παρευρέθηκαν 30 άτομα που μοιράστηκαν άρτο. Το κρασί το κέρασε ο δήμος.

Ο Σύνδεσμος θέλει να ευχαριστήσει τον δήμο Σικίνου που βοήθησε αμέριστα τις δράσεις. Ο δήμος πλήρωσε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά για επτά άτομα, κέρασε κρασί σε αρκετές δράσεις, βοήθησε στη μεταφορά των καρεκλών στη παραλία της Αλοπρόνοιας για το σινεμά και στο παλιό σχολείο για το stand up comedy, ανέλαβε ένα κομμάτι του πανηγυριού του Προφήτη Ηλία και γενικά βρισκόταν δίπλα στον Σύνδεσμο πάντα.
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Διβόλη (του Τάσου) για τη συμβολή του στις μεταφορές με ζώα στον Άγιο Παντελεήμονα και στον Άγιο Μάμα, όπως και τον Γιάννη Κουντούρη για την άμισθη μεταφορά του παπαΘοδωρή και των άρτων στον Άγιο Μάμα. Τις ευχαριστίες μας στο Sikinos Travel για τη προσφορά ενός σπιτιού για τη φιλοξενία στελεχών της συναυλίας για ένα βράδυ. Την αγάπη μας στον Φώτη και τους Κιμωλίστες, στους Walkman The Band, στον Αλέξανδρο Πασπαρδάνη και τον Οδυσσέα Ντενίζ Ουρέμ. Βαθιά υπόκλιση στον Θοδωρή Σκαμπαβίρια και όλους όσους βοήθησαν στα Σικίνεια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκατοντάδες ανθρώπους που ήρθαν και πέρασαν καλά.

Ο Σύνδεσμος θέλει να ευχαριστήσει πολύ τις επιχειρήσεις που στάθηκαν πλάι του αυτό το καλοκαίρι διαφημιζόμενες στο Εφημεριδάκι μας, το οποίο έκανε ντεμπούτο τον Ιούλιο (το επόμενο τεύχος ταχυδρομείται αυτές τις μέρες) και το οποίο θα εμφανίζεται κάθε τρίμηνο (Ιούλιο, Οκτώβριο,Ιανουάριο, Απρίλιο):
Σικιναγορά, Μεταφορική Οινόη, Μαρκόνι, Μάλαμα, Chicinos, Βιβλιοπωλείο Σηματολόγιον, Σουλάτσο, café Πλατεία, Θάλασσα restaurant, Σελλάδι, Artikas handmade gifts, Sikinos Travel, Top Topo real estate, σας ευχαριστούμε.

Το συνολικό κόστος των δράσεων ανήλθε στα 7.200 ευρώ περίπου με τον ΦΠΑ. Ένα  μέρος των χρημάτων πιστώθηκε στη ντόπια οικονομία (έξοδα φαγητών, δωματίων, προμηθειών υλικών κλπ)

Ο σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και για το επόμενο καλοκαίρι. Να ήμαστε όλοι καλά και να ανταμωθούμε και πάλι στο νησί το καλοκαίρι του 2024.