Με τη τρίτη και τελευταία προς το παρόν επίσκεψη βοτανικού στη Σίκινο συνεχίζεται η καταγραφή της χλωρίδας της Σικίνου. Την εβδομάδα της 20ης Μαίου θα συλλεχθούν τα όψιμα ανοιξιάτικα και πρώιμα καλοκαιρινά άνθη των φυτών που θα αναγνωριστούν στα εργαστήρια και θα ολοκληρώσουν τη συλλογή των φυτών.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτά τα φυτά θα έχουν περάσει από διαδικασίες ώστε να αναγνωριστούν, να καταγραφούν και να μπουν σε ειδικές θήκες (ερμπάριο) ώστε να μπορούν να εκτεθούν.

Μέχρι τώρα έχουν συλλεχθεί περίπου 150 είδη ανάμεσά τους (προς μεγάλη μας χαρά) και δύο που δείχνουν ότι είναι ενδημικά!

Η πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Identity, χρηματοδοτεί τη δράση με 10.000 ευρώ, ο δήμος Σικίνου έχει βοηθήσει πολύ πληρώνοντας τη διαμονή των βοτανικών σε Σαντορίνη και Σίκινο, τα αεροπορικά από Θεσσαλονίκη και τη διατροφή των επιστημόνων και ο Σύνδεσμος έχει πληρώσει επιπλέον αεροπορικά, μετακινήσεις μέσα στη Σαντορίνη και τη Σίκινο και τα πλοία από και προς τη Σαντορίνη.

Θυμίζουμε ότι οι βοτανικοί θα παραδώσουν στις αρχές του 2025 το ερμπάριο σε φυσική μορφή και λίγο νωρίτερα θα παραδώσουν γλαστράκια με τοπικά φυτά, αρωματικά και φαρμακευτικά αλλά και φυτά που μπορούν να μπουν σε καλλωπιστικές γλάστρες!